Dnevne leče

Dnevne leče za enkratno uporabo so priročne in varne
Kljub temu, da se dnevne leče za enkratno uporabo na prvi pogled zdijo kot potrata, saj jih vsake večer zavržemo in zjutraj vstavimo nove, so vse bolj priljubljene tako med uporabniki kot tudi med zdravniki. Pri tem je treba vedeti, da dnevne leče niso nujno zgolj tiste, ki jih po uporabi zavržemo – dnevna uporaba pomeni zgolj to, da z njimi ne smemo spati. Prav dnevne leče za enkratno uporabo pa so tiste, ki imajo najkrajšo življenjsko dobo in naj bi se dejansko vsak dan vstavile nove.
Zakaj so dnevne leče za enkratno uporabo praktične?
Kadar leče uporabljamo dlje časa, je potrebno dobro skrbeti zanje. Treba jih je čistiti in izpirati ter preko noči vstaviti v posodico s tekočino za leče. To sicer ni težko delo, niti nam ne vzame veliko časa, je pa dodaten opravek. Kadar se odločimo za dnevne leče za enkratno uporabo, pa jih zvečer enostavno odvržemo in zjutraj vzamemo nove. S tem poskrbimo za to, da v svoje oči vedno vstavimo nepoškodovan in “svež” izdelek, ki je popolne kakovosti. Na lečah, ki jih uporabimo večkrat, se namreč nabirajo najrazličnejše snovi, ki so v očesu naravno prisotne, ter vplivajo na kakovost leč – na primer beljakovine, kalcij in lipidi. Tudi če leče dobro čistimo, tako vedno obstaja možnost, da bodo oči dražile, prav tako pa lahko pride tudi do infekcije.
Vpliv na zdravje oči
Enkratna uporaba torej preprečuje, da bi prišlo do infekcije, draženja, prav tako pa tudi do vpliva na naš vid zaradi obrabe leč. Ker so te leče namenjene dnevni uporabi, torej z njimi ne spimo, pa še dodatno pomagajo. Dnevne leče preprečujejo, da bo do očesa normalno pritekal zrak, ki je bistven zaradi vsebnosti kisika. S tem, ko lečo odstranimo preko noči, pa očesu zagotovimo, da ima kisika dovolj. (Leče za trajnejše nošenje, ki jih uporabljamo pogosto tudi preko noči, so izdelane iz drugačnega materiala, ki do očesa prepušča več kisika.)
Še preden so se pojavile dnevne leče za enkratno uporabo, so zdravniki svetovali, da naj se leče menjujejo čim bolj pogosto. Zaradi visoke cene to nekoč ni bilo mogoče, danes pa s tem ni nobenih težav. Materiali in proizvodnja so napredovali in dnevne leče za enkratno uporabo so na voljo izjemno poceni, zato si dejansko lahko privoščimo vsak dan druge. Če nošenje kontaktnih leč kombinirate tudi z nošenjem očal, pa s tem sploh ne bi smelo biti težav.

Advertisements

Create a free website or blog at WordPress.com.

Navzgor ↑