Resnica ali laž o kontaktnih lečah

Nekoč so prepričanja, ki so nastala iz govoric in niso imela nikakršne dokazane osnove, krožile od ust do ust. Danes imamo na voljo sodobne medije, ki naj bi to preprečevali, vendar se pogosto zgodi, da “urbane mite” in laži celo še spodbujajo. Kadar gre za teme, ki se nanašajo na naše zdravje, lahko to povzroči veliko škodo, zato je treba napačna prepričanja popraviti in razjasniti dejstva. Danes bomo preverili, kaj je laž in resnica, ko nanese beseda na kontaktne leče.

1. Kontaktne leče ne more uporabljati vsakdo.

Kontaktne leče ob njihovem nastanku res niso bile za vsakogar, a do danes so že tako razvite, da je precej majhna verjetnost, da jih ne bi mogli uporabljati. Obstajajo namreč celo bifokalne leče, namenjene tistim, ki potrebujejo zgolj bralna očala, ter torične leče, ki odpravljajo astigmatizem.

2. Nošenje leč je neudobno.

Sodobni materiali in sodobno oblikovanje skrbijo, da se leče čim bolj prijetno prilegajo očem. Če leče pravilno vstavimo in zanje primerno skrbimo, običajno ni težav. Če se te pojavljajo, pa je dobro ugotoviti, kaj je razlog za njih – lahko se ga odpravi, ali pa poskrbi za drugačne leče. Večja verjetnost je, da imamo težave, ker nosimo leče, ki niso čiste ali so stare in potrebne zamenjave, kot da nam kontaktne leče že v osnovi ne bi ustrezale.

3. Kontaktna leča lahko za vedno ostane v očesu.

To je eno najbolj trapastih prepričanj. Kontaktna leča zaradi membrane imenovane „conjuctiva“ ne more zaiti daleč v ozadnje očesa, prav tako pa se leča nikoli permanentno ne “prilepi” na oko. Mehke kontaktne leče se lahko močneje primejo, če se oko izsuši, a potrebnih je le nekaj kapljic za oči, pa jih že odstranimo brez težav.

4. Kontaktna leča lahko pade na tla in se izgubi.

Kontaktna leča vam ne bo nikoli sama od sebe padla na tla. Primeri, ko se to zgodi sredi množice in nato vsi iščejo lečo po tleh, so zgolj filmske zgodbice. To je bilo mogoče zgolj pri prvih lečah, ki so bile še “staromodne” glede materialov in tehnologije izdelave, pa tudi pri njih ni leča padla ven kar mimogrede, temveč običajno pri kakšnem športu ali drugi aktivnosti.

5. Leče so zgolj za mlade.

Tudi starejši ljudje lahko brez težav nosijo kontaktne leče, vendar morajo običajno ob tem skrbeti tudi za vlaženje oči, ki so v zrelih letih rade suhe. Leče lahko nosijo dokler so jih sposobni sami vstaviti, odstraniti in skrbeti zanje. Če je to težava ali na leče radi pozabijo, pa so očala vsekakor bolj priporočljiva.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: