Dnevne kontaktne leče in ličenje

Imate slab vid in vam je zdravnik predpisal nošenje očal ali kontaktnih leč? Ali pa ste se odločili za dnevne leče predvsem zato, ker bi radi vplivali na barvo svojih oči? Leče pogosto nosimo zaradi videza, tako zaradi spremembe barve kot nasprotovanja neestetskim očali, z lepoto pa je povezano tudi ličenje.

Kako so povezane dnevne leče in ličenje?

Ženske, ki nosijo očala z dioptrijo, imajo pri ličenju pogosto težave. Ličenje zahteva natančnost, zato se ga je težko lotiti brez očal, vendar pa z njimi ne moremo poskrbeti za lepo obrobo vek s črtalnikom ali tušem, za senčenje vel in nanos maskare. Očala so enostavno napoti. Prav zato se mnogo žensk raje odloči za nošenje kontaktnih leč, s katerimi je ličenje precej bolj enostavno. Vendar pa dnevne leče in tudi leče za daljše časovno obdobje niso nekaj, kar bi šlo z ličili najbolje na kup, zato je potrebno biti previden.

Kako ličenje vpliva na leče?

Ličila so narejena iz kemikalij in če jih dobimo v oči, nas pogosto dražijo. Oči nas pečejo in se solzijo, on ličilih v prahu pa pride hitro do občutka, da imamo v očesu tujek, ki nas neprijetno praska. Pri lečah je lahko ličilo v očeh še bolj neprijetno, saj ga oko pogosto ne more odstraniti oziroma izprati s preprostim solzenjem. Ličilo se lahko primer na lečo.
Da ne bi prihajalo do težav, je potrebno ne glede na to, ali imate dnevne leče ali tiste za daljše obdobje, mehke ali trde, paziti.

Preden vstavite dnevne leče, si vedno dobro umijte roke, da ne bo na dlaneh in prstih ostankov kreme. Potem vstavite leče, nato pa se lotite ličenja. Ko leče odstranjujete, ravno tako poskrbite za čiste roke. Šele po odstranitvi leč poskrbite za odstranjevanje ličil. Če imate leče za večkratno uporabo, bodite pri odstranjevanju pazlijivi, da se z njimi ne dotikate trepalnic in kože okoli oči ter jih po odstranitvi dobro sperite s tekočino za leče.

Kakšna ličila izbrati?

Uporabljajte ličila, ki so hipoalergena in prijazna do oči. Najbolje je, da so čim bolj naravna, zato se v drogeriji ozrite po tako imenovani bio kozmetiki. Za ličenje vek namesto senčila v prahu raje uporabljajte kremnega. Maskara naj bo vodotopna. Pri njenem nanašanju bodite previdni, enako pa velja za črtalnik oziroma tuš – tega nanašajte na kožo tik nad linijo trepalnic, nikakor pa ne na spodnjo stran veke.
Ličila za oči naj bodo nova
Da vaše oči ne bodo trpele in bodo vaše dnevne leče omogočale jasen pogled, je treba preprečevati tudi okužbe. Ličila redno menjajte, nanašajte jih z gobicami za enkratno uporabo. V čopičih in ličilih, ki so v uporabi dlje časa (na primer senčilo v prahu), se namreč hitro namnožijo bakterije, kar lahko vodi v resne težave.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: